Program
Program studiów obejmuje 172 godziny wykładów oraz warsztatów degustacji analitycznej, podczas których słuchacze skosztują łącznie ok. 100 gatunków wina z kilkunastu krajów i kilkudziesięciu regionów winiarskich świata. Zajęcia będą realizowane przez dwa semestry w trybie niestacjonarnym.
W trakcie studiów słuchacze uczestniczyć będą w weekendowym wyjeździe studyjnym do Winnicy Baniewice.
W trakcie studiów słuchacze uczestniczyć będą w weekendowym wyjeździe studyjnym do Winnicy Baniewice.
Język wykładowy: polski (część zajęć będzie prowadzona w języku angielskim)
Ramowy program studiów:*
- Enologia (Ogólna typologia wina, Typologia win musujących, Typologia win wzmacnianych, Typologia win słodkich niewzmacnianych, Podstawy winogrodnictwa i winiarstwa) – prowadzący: M. Bardel, W. Bosak. W. Giebuta
- Historia wina – prowadzący Ł. Wojnarowicz, Karolina Morawska
- Geografia wina (Wprowadzenie do geografii wina, Wina Francji, Seminarium z Win Bordeaux i Burgundii, Wina Hiszpanii i Portugalli, Wina Włoch, Wina Europy Środkowej, Wina Austrii, Niemiec i Szwajcarii, Wina Polski, Wina Australii i Nowej Zelandii, Wina RPA, Wina Izraela, Turcji i Grecji, Wina Ameryki Południowej, Wina Kalifornii) – prowadzący: M. Bieńczyk, M. Bardel, A. Fotowicz, M. Sułek, J. Korn, K. Morawska, G. Gajos, W. Giebuta
- Teoria sommelierska (Zawód sommeliera, Zasady tworzenia karty win, Sprzedaż wina w restauracji, Organizacja miejsca pracy) – prowadzący A. Pawłowski MS
- Praktyka sommelierska (Serwis win w restauracji, Szkło-kieliszki-dekantery, Komunikacja z gościem, Wine & Food Pairing) – prowadzący A. Pawłowski MS
- Wine Tasting (Systematic Approach to Wine Tasting WSET, Degustacja porównawcza win odmianowych, Wprowadzenie do degustacji konkursowej) – M. Bardel
- Handel winem (Inwestycje w wino, Zasady handlu winem w Polsce) – prowadzący: M. Piwecki, A. Boruta, A. Fotowicz
- Wino i zdrowie – prowadzący: G. Gajos
*Program może ulec niewielkim zmianom.
Zasady realizacji studiów:
- Zajęcia o charakterze praktycznym, opierające się na najlepszych rozwiązaniach i metodach stosowanych m. in. w Wine and Spirit Education Trust.
- Wycieczki i wizyty studyjne z elementami praktyk w winnicach i winiarniach. UWAGA! Obowiązują odrębne zasady organizacji zajęć terenowych, tj. noclegi i dojazd we własnym zakresie, natomiast wyżywienie w Winnicy w Baniewicach zapewnia Uczelnia.
- Zajęcia wykładowe z teorii technologii produkcji wina, handlu winem, geografii wina itp.
- Zajęcia warsztatowe oparte na analitycznej degustacji sensorycznej wina wraz ze sporządzaniem ocen parametrycznych i opisowych.
- Zajęcia warsztatowe z zakresu praktyki sommelierskiej w restauracji.
Forma zaliczenia studiów podyplomowych
Warunkiem uzyskania świadectwa ukończenia studiów podyplomowych jest:
- zaliczenie przedmiotów objętych programem studiów (wraz z egzaminami praktycznymi z analitycznej degustacji wina).
Absolwent studiów podyplomowych uzyskuje świadectwo ukończenia studiów podyplomowych wydane przez Collegium Civitas.
Harmonogram
Organizacja zajęć*
Terminy* zjazdów w roku 2024/2025
semestr zimowy:
- listopad: 16-17; 30.11-01.12;
- grudzień 14-15;
- styczeń: 18-19;
- luty: 15-16;
semestr letni
- marzec: 01-02; 15-16; 29-30;
- kwiecień: 05-06 (zjazd praktyczny w restauracji); 12-13;
- maj: 17-18;
- czerwiec: 21-22;
*terminy zjazdów mogą ulec nieznacznym zmianom
Godziny zajęć:*
- sobota: 10.00-17:00
- niedziela 10.00-17:00
*godziny mogą ulec przesunięciom
Kontakt:
Dział Rekrutacji Collegium Civitas
tel. 22 656 71 89
e-mail: rekrutacja@civitas.edu.pl
pokój 1210, Pałac Kultury i Nauki, 12 piętro
plac Defilad 1, 00-901 Warszawa