
W Collegium Civitas trwa rekrutacja na studia podyplomowe Coaching dietetyczny, których celem jest zapoznanie słuchaczy z interdyscyplinarnymi metodami wsparcia w procesie dochodzenia do zdrowia i dobrostanu oraz wyposażenie absolwentów w praktyczne narzędzia pracy coacha dietetyka. Studia są skierowane przede wszystkim do absolwentów dietetyki, medycyny, psychologii i kierunków pokrewnych, jak również trenerów coachów i osób wspierających swoich klientów na drodze do zmiany tryby życia i nawyków żywieniowych.
Nowa odsłona coachingu
Świadome odżywianie jest pierwszym krokiem w kierunku podniesienia jakości życia i parametrów zdrowotnych. W ujęciu holistycznym zdrowa dieta ma znaczenie nie tylko dla dobrostanu fizycznego człowieka, ale przede wszystkim dla utrzymania dobrostanu we wszystkich innych obszarach funkcjonowania. Zmieniając nawyki żywieniowe, w ciągu roku można zminimalizować́ ryzyka chorób cywilizacyjnych do minimum. Studia Coaching dietetyczny stanowią odpowiedź na współczesne problemy związane z otyłością dzieci, młodzieży i dorosłych – dostarczają niezbędnych umiejętności w zakresie wspierania pacjenta w procesie dochodzenia do zdrowia.
Praktyczna wiedza i wybitni eksperci
W trakcie zajęć słuchacze dowiedzą się czym jest proces coachingowy i jakie są podstawowe założenia praktyki coachingu oraz różnych nurtów w tej dziedzinie. Zdobędą kompetencje w zakresie prowadzenia sesji coachingowej oraz zasad, w oparciu o które powinna ona przebiegać. Słuchacze będą mieć też okazję do przećwiczenia treści omawianych podczas zajęć, a także poszerzenia własnej autorefleksji w uświadomieniu sobie miejsca, w którym znajdują się na drodze swojego własnego rozwoju. Doświadczone grono ekspertów – praktyków to zdecydowany atut proponowanej przez Collegium Civitas oferty. Kierownikiem kierunku jest Agata Podczaska – założycielka Instytutu HAPPYMORE, zajmującego się medycyną stylu życia, holistycznym podejściem do dobrostanu oraz psychosomatyką. Zajęcia prowadzą m.in.: Beata Lewonowska – dyplomowany dietetyk kliniczny z ponad 20-letnim doświadczeniem; lek. med. Jadwiga Mandziewska – lekarz internista, specjalista medycyny funkcjonalnej, specjalizująca się w diagnostyce i leczeniu chorób cywilizacyjnych; dr Mukhesh Sharma – lekarz ajurwedy z 20-letnim doświadczeniem; Marta Mieloszyk-Pawelec – ekspert w zakresie mikroodżywiania; Alina Kowalczyk – dyplomowany terapeuta Tradycyjnej Medycyny Chińskiej (TCM) i lekarz z 30-letnim doświadczeniem, specjalizuje się w diagnostyce i dietetyce wg TCM; Anna Robak-Mielczarska – psycholog, zajmuje się pomocą i diagnozą psychologiczną oraz coachingiem osób dorosłych; Katarzyna Dylik – niezależny doradca personalny, prowadzi projekty coachingowe i rozwojowe dla kadry menedżerskiej, a także dla pracowników pozostałych szczebli w organizacjach.
Unikalne korzyści i profesjonalne przygotowanie do pracy
Absolwenci kierunku Coaching dietetyczny znajdą się w wąskim gronie osób wyspecjalizowanych w stosowaniu metod diagnostycznych oraz wspomaganiu leczenia schorzeń, wynikających z niewłaściwego odżywiania. Zapoznają się z wybranymi zagadnieniami z dziedziny mikroodżywiania oraz prawnymi i etycznymi aspektami działalności coacha dietetyka. Studia otwierają drzwi kariery zawodowej w szeroko pojętej służbie zdrowia, poradnictwie dietetycznym oraz edukacji żywieniowej. Studenci zostaną wyposażeni w szereg narzędzi niezbędnych do profesjonalnego wsparcia klientów na drodze zmiany nawyków żywieniowych na zdrowsze.
Rozwój zawodowy i bezcenne kontakty biznesowe
Praktyczny wymiar studiów, stały kontakt z wykładowcami oraz możliwość nawiązania kontaktów w danej branży, to wartości najbardziej cenione przez naszych słuchaczy. Wiele programów studiów podyplomowych jest kontynuowanych w formie regularnych kursów, czy spotkań absolwentów, co daje nam możliwość długoterminowego wspierania uczestników studiów w ich rozwoju zawodowym i osobistym.
Uczelnia oferuje studia prowadzone w języku polskim i angielskim, w 6 obszarach tematycznych: Zarządzanie i marketing, Nowe media i dziennikarstwo, Psychologia i coaching, Bezpieczeństwo i analiza informacji, Socjologia, kultura i sztuka.