Program
Program studiów obejmuje
Program studiów obejmuje 172 godziny dydaktyczne realizowane w trybie niestacjonarnym oraz warsztaty degustacji analitycznej, podczas których słuchacze spróbują łącznie ok. 80 gatunków wina z kilkunastu regionów winiarskich świata. Zajęcia będą realizowane przez dwa semestry w trybie online (spotkania w wybrane weekendy).
Ramowy program studiów:*
- Enologia (Ogólna typologia wina, Typologia win musujących, Typologia win wzmacnianych, Typologia win słodkich niewzmacnianych, Podstawy technologii winiarskiej, Wprowadzenie do geografii wina) – prowadzący: M. Bardel, W. Giebuta;
- Historia wina – prowadzący Ł. Wojnarowicz;
- Geografia wina (Wina Francji, Seminarium z Win Bordeaux i Burgundii, Wina Hiszpanii i Portugalli, Wina Włoch, Wina Europy Środkowej, Wina Austrii, Niemiec i Szwajcarii, Wina Polski, Wina Australii i Nowej Zelandii, Wina RPA, Wina Izraela, Turcji i Grecji, Wina Ameryki Południowej, Wina Kalifornii) – prowadzący: M. Bieńczyk, M. Bielka-Vescovi, M. Bardel, G. Gajos, W. Giebuta, A. Fotowicz, A. Smolec, M. Sułek);
- Wino w restauracji (Dobór wina do potraw, Warsztat sommeliera ) – prowadzący W. Giebuta;
- Degustacja porównawcza win odmianowych (Systematic Approach to Wine Tasting WSET, Degustacja porównawcza win odmianowych, Wprowadzenie do degustacji konkursowej) – M. Bardel;
- Handel winem (Inwestycje w wino, Zasady handlu winem w Polsce, Światowe rynki wina) – prowadzący: P. Gąsiorek, A. Fotowicz, A. Boruta);
- Wino i zdrowie – prowadzący: G. Gajos;
- Wino i media (Dziennikarstwo winiarskie) – prowadzący M. Bardel;
- Wykłady mistrzowskie – seminaria online z udziałem najwybitniejszych postaci świata wina, Masters of Wine, znanych winemakerów, krytyków winiarskich etc.
*Program może ulec niewielkim zmianom.
Zasady realizacji studiów:
- Zajęcia o charakterze praktycznym, opierające się na najlepszych rozwiązaniach i metodach stosowanych m. in. w Wine and Spirit Education Trust.
- Zajęcia wykładowe z teorii technologii produkcji wina, handlu winem, geografii wina itp.
- Zajęcia warsztatowe oparte na analitycznej degustacji sensorycznej wina wraz ze sporządzaniem ocen parametrycznych i opisowych.
Forma zaliczenia studiów podyplomowych
Warunkiem uzyskania świadectwa ukończenia studiów podyplomowych jest:
• zaliczenie przedmiotów objętych programem studiów (wraz z egzaminami praktycznymi z analitycznej degustacji wina).
Absolwent studiów podyplomowych uzyskuje świadectwo ukończenia studiów podyplomowych wydane przez Collegium Civitas.
Harmonogram
Terminy* zjazdów w r. ak. 2023/2024
Semestr zimowy:
listopad: 25-26;
grudzień: 9-10;
styczeń: 20-21;
luty: 03-04; 17-18;
Semestr letni:
marzec: 09-10; 23-24;
kwiecień: 13-14; 27-28;
maj: 11-12;
czerwiec: 15-16;
lipiec: 06-07.
*terminy zjazdów mogą ulec nieznacznym zmianom
Godziny zajęć:*
- Sobota: 10.00-17.00
- Niedziela 10.00-17.00
*godziny mogą ulec przesunięciom
Kontakt:
Dział Rekrutacji Collegium Civitas
tel. 22 656 71 89
email: rekrutacja@civitas.edu.pl
pokój 1210, Pałac Kultury i Nauki, 12 piętro
plac Defilad 1, 00-901 Warszawa