- Rodzaj oferty edukacyjnej:Kurs
- Tryb zajęć:niestacjonarne
- Język wykładowy:polski
- Czas trwania kursu:6h – w weekend,
kurs dostępny w Opolu - Planowane rozpoczęcie zajęć:marzec 2022 r.
Podstawy wiedzy o winie to sześciogodzinny warsztat, którego celem jest wprowadzenie Cię w nieprawdopodobnie złożony i bogaty świat win musujących, spokojnych, słodkich, wzmacnianych, organicznych, naturalnych itd.
W trakcie kursu:
- Dowiesz się,
- gdzie i kiedy powstało wino
- jak się je wytwarza
- czym są wina stołowe, regionalne i te z apelacją
- czy różnią się wina organiczne, biodynamiczne i naturalne
- jak powstaje porto, sherry, tokaje i inne wina słodkie
- jak wytwarza się szampany i inne wina musujące
- Nauczysz się,
- jak otwierać, przechowywać i podawać wina
- jak je degustować i opisywać
- jak dobierać do nich potrawy
- Spróbujesz dziewięciu klasycznych win, takich jak: biały i czerwony burgund, amarone, rioja, mozelski riesling, tokaj, porto, sherry i szampan i posłuchasz ich historii.
Zdobędziesz praktyczne umiejętności z zakresu:
- Technik degustacyjnych
- Zasad sztuki sommelierskiej
- Wiedzy o najważniejszych regionach winiarskich świata
Bonus:
Absolwenci kursu uzyskają 10-procentową zniżkę w przypadku, gdyby zechcieli uczestniczyć w studiach podyplomowych na kierunku Wiedza o winie, Teoria i Praktyka Sommelierska lub Enoturystyka w CC. Otrzymają także 20% zniżkę na zakupy w Enotece Czasu Wina – partnera programu.
Perspektywy zawodowe:
Kurs może być znakomitym wstępem do pracy w takich zawodach jak sommelier, menadżer restauracji, kelner, barman, dziennikarz winiarski, juror w konkursach winiarskich, kupiec winny etc.
Kurs jest skierowany do:
Do wszystkich zainteresowanym winem, także wtedy, gdy wiedza o winie i umiejętność jego „obsługi” nie wiąże się bezpośrednio z wykonywanym przez nich zawodem, a jedynie powiększa ich obycie i savoir faire.
Kontakt
Dział Rekrutacji Collegium Civitas
Pałac Kultury i Nauki
pl. Defilad 1, 00-901 Warszawa