Wiedza o winie. (Studia w systemie e-learningu)

Udostępnij strone

Program

Program studiów obejmuje

Program studiów obejmuje 172 godziny dydaktyczne realizowane w trybie niestacjonarnym oraz warsztaty degustacji analitycznej, podczas których słuchacze spróbują łącznie ok. 80 gatunków wina z kilkunastu regionów winiarskich świata. Zajęcia będą realizowane przez dwa semestry w trybie online (spotkania w wybrane weekendy).

 

Ramowy program studiów:*

  • Enologia (Ogólna typologia wina, Typologia win musujących, Typologia win wzmacnianych, Typologia win słodkich niewzmacnianych, Podstawy technologii winiarskiej, Wprowadzenie do geografii wina) – prowadzący: M. Bardel, W. Giebuta;
  • Historia wina – prowadzący Ł. Wojnarowicz;
  • Geografia wina (Wina Francji, Seminarium z Win Bordeaux i Burgundii, Wina Hiszpanii i Portugalli, Wina Włoch, Wina Europy Środkowej, Wina Austrii, Niemiec i Szwajcarii, Wina Polski, Wina Australii i Nowej Zelandii, Wina RPA, Wina Izraela, Turcji i Grecji, Wina Ameryki Południowej, Wina Kalifornii) – prowadzący: M. Bieńczyk, M. Bielka-Vescovi, M. Bardel, G. Gajos, W. Giebuta, A. Fotowicz, A. Smolec, M. Sułek);
  • Wino w restauracji (Dobór wina do potraw, Warsztat sommeliera ) – prowadzący W. Giebuta;
  • Degustacja porównawcza win odmianowych (Systematic Approach to Wine Tasting WSET, Degustacja porównawcza win odmianowych, Wprowadzenie do degustacji konkursowej) – M. Bardel;
  • Handel winem (Inwestycje w wino, Zasady handlu winem w Polsce, Światowe rynki wina) – prowadzący: P. Gąsiorek, A. Fotowicz, A. Boruta);
  • Wino i zdrowie – prowadzący: G. Gajos;
  • Wino i media (Dziennikarstwo winiarskie) – prowadzący M. Bardel;
  • Wykłady mistrzowskie – seminaria online z udziałem najwybitniejszych postaci świata wina, Masters of Wine, znanych winemakerów, krytyków winiarskich etc.

*Program może ulec niewielkim zmianom.

 

Zasady realizacji studiów:

  • Zajęcia o charakterze praktycznym, opierające się na najlepszych rozwiązaniach i metodach stosowanych m. in. w Wine and Spirit Education Trust.
  • Zajęcia wykładowe z teorii technologii produkcji wina, handlu winem, geografii wina itp.
  • Zajęcia warsztatowe oparte na analitycznej degustacji sensorycznej wina wraz ze sporządzaniem ocen parametrycznych i opisowych.

 

Forma zaliczenia studiów podyplomowych

Warunkiem uzyskania świadectwa ukończenia studiów podyplomowych jest:
• zaliczenie przedmiotów objętych programem studiów (wraz z egzaminami praktycznymi z analitycznej degustacji wina).

Absolwent studiów podyplomowych uzyskuje świadectwo ukończenia studiów podyplomowych wydane przez Collegium Civitas.

Harmonogram

Terminy* zjazdów w r. ak. 2023/2024

Semestr zimowy:
listopad: 25-26;
grudzień: 9-10;
styczeń: 20-21;
luty: 03-04; 17-18;

Semestr letni:
marzec: 09-10; 23-24;
kwiecień: 13-14; 27-28;
maj: 11-12;
czerwiec: 15-16;
lipiec: 06-07.

*terminy zjazdów mogą ulec nieznacznym zmianom

 

Godziny zajęć:*

  • Sobota: 10.00-17.00
  • Niedziela 10.00-17.00

*godziny mogą ulec przesunięciom

 

REKRUTACJA ONLINE


Kontakt:
Dział Rekrutacji Collegium Civitas
tel. 22 656 71 89
email: rekrutacja@civitas.edu.pl

pokój 1210, Pałac Kultury i Nauki, 12 piętro
plac Defilad 1, 00-901 Warszawa